LA CONCHA

Guernsey   2003

 

Awards

2004   RIBA SE Region Residential Design Award - Winner

2004   RIBA Michael Manser Best House Award - Shortlisted

2004   RIBA Stephen Lawence Prize - Shortlisted

2003   Guernsey Design Awards - Winner

La Concha RIBA Award
La Concha RIBA Award
La Concha RIBA Award
La Concha RIBA Award
La Concha RIBA Award
La Concha RIBA Award
La Concha RIBA Award
La Concha RIBA Award
La Concha RIBA Award

Photos by Karl Taylor and

Ed Alcock for NY Times

La Concha was developed as a fluid, three-dimensional plan, inspired by ‘The Nolli plan of Rome' 1748, which defines public spaces and courtyards. The internal volume of the 15th Century barn forms the heart of the home connecting internal and external shared space. On the lower level, the kitchen and dining are positioned below a more formal living space on a mezzanine retreat level above. A more relaxed living/play

space is set at the front of the house, opening out to a south-facing courtyard forming the entrance. At the rear, the sleeping block is linked to the living space via a glass link entrance and vertical circulation space. The bedroom block is stepped in across the width of the site to allow a visual connection out into the rear garden from the family space.

The clear and simple design creates a modern, family home from a traditional structure. A double height living space emphasises the form of the existing barn whilst being central to a whole house ventilation system. This space can be opened fully to the garden, which allows movement between outside and inside spaces.

Judge’s comment: “A skilful and innovative approach in the conversion and extension of this 15th - century barn to create a 21st century family home. A dramatic and distinctive project making intelligent use of natural ventilation and recycled materials and producing delightful external internal connection. A well thought-out design achieved on a tight budget, successfully overseen by the architect from conception to completion”. 

La Concha on line

Publications

La Concha RIBA Award

Contemporary renovation of a listed barn in Guernsey Channel Islands UK